сряда, 17 август 2011 г.

На Двете недели в Стар Бешенов

Народно читалище „Съединение-1923” – с.Бърдарски геран гостува в Стар Бешенов за празника на селото „Двете недели”. Всички банатски българи, които произхождат от това най-голямо българско село в Банат, празнуват храмовия празник на 15 август и като свой празник, защото предците на всички са строили храма в Стар Бешенов преди да започнат да се разселват по света.

Програмата на празника включваше поднасяне на венци на паметника на загиналите във войните, където и Цветомила Спасова, кмет на Бърдарски геран, отдаде почит от името на всички жители на Бърдарски геран. В литургията, която бе центърът на честването в този ден, участваха жителите и многобройните гости на селото, дошли от близо и далеч, за да са заедно в този ден.

Концертът от 19 ч. събра в едно самодейци от селата Стар Бешенов, Бърдарски геран и българите от гр.Търговище, Румъния, както и колоритните гости от френската област Лимузен. Богатство на носии, ритми, красота и силна емоционалност на изпълненията – това бяха акцентите в продължилата три часа програма.

Групата от Бърдарски геран показа разнообразие на носии и танци от различни фолклорни области на България и прикова вниманието на публиката. Благодарим на хореографката Маргарита Тошкова, която подготвя от години танцьорите ни и с всяко лято нови и нови попълнения на състава и репертоара радват публиката.

Народно читалище „Съединение-1923” сърдечно благодари на фирмата „Виктория” ООД, в лицето на Атанас Караиванов – дарителите, благодарение на които това пътуване към корените стана възможно. Спонсорите осигуриха средствата за пътуването на състава и дори се включиха активно във вихъра на задкулисната напрегната работа по време на концерта.


Благодарим на хората, помогнали да бъдат закупени материали за нови носии на танцьорите – това са Ирина Босилкова и ЕТ „Милчо Босилков”, с чието съдействие танцов състав „Палкенче” вече има набор от шопски и тракийски носии.

Благодарим на всички, които се ангажираха носиите да бъдат ушити спешно преди турнето в Румъния, и жертваха от свободното си време, за да допринесат за красотата и самочувствието на танцьорите. Благодарим на Цветелина Беличовска, Петя Бобойчева, Ирина Босилкова, Светослава Кръстева и Маргарита Тошкова.

Видео от концерта вижте по-долу.

Отзиви от публиката:

Стефан Славов (Бърдарски геран):


ПРАЗНИЦИ В СТАР БЕШЕНОВ

С приповдигнато настроение жителите и гостите на Стар Бешенов посетиха Гала вечерта посветена на традиционния празник на селото и църквата - 15 август- Успение на Блажена Дева Мария.

В празника взеха участие съставите при Народно читалище „Съединение-1923” с. Бърдарски геран. След откриване на програмата от домакините на сцената в обновената Българска къща се появиха самодейците от Бърдарски геран.

С много талант и сърдечност под аплодисментите на присъстващите, певческият състав изпълни няколко песни, създадени от нашите предци, от автентичния фолклор на Банатските българи.

Кулминацията на вечерта бе представянето на танцовия състав „Палкенче”. С усмивка на лице,слънчеви, жизнерадостни и щастливи, подрастващите от състава „Палкенче” завладяха душите и сърцата на многобройната публика, която не спираше да аплодира тяхното умение и талант в изпълнение на традиционните банатски танци и танци от българския фолклор. Отлично се представиха и техните по-големи каки и батковци приковали аудиторията с грация и хармония в своите изпълнения.

След приключване на концерта към мен се обърнаха близки и познати от селата Винга и Бешенов с поздравления за прекрасното представяне на самодейците от Бърдаре. Почувствах се горд и удовлетворен от емоционалните оценки, за което като част от общността на банатските българи, участвали в тържествата, искам да изкажа едно голямо „Благодаря” на участниците и Читалищното настоятелство, че ме направиха щастлив и доволен от присъствието ми на тази празник.















Няма коментари:

Публикуване на коментар